Keolis, het internationale mobiliteitsbedrijf met een vestiging in België, wil via allerlei engagementen en actieplannen bijdragen tot het behoud van de planeet. Aangezien mobiliteit en vervoer nu eenmaal een impact hebben op het milieu, wil Keolis Belgium haar milieuprestaties voortdurend verbeteren en het milieu maximaal beschermen door de milieueffecten van haar activiteiten te beheersen, om op die manier vervuiling zo veel als mogelijk te voorkomen.
De eerste stap heeft het bedrijf officieel gezet door de ISO14001-certificering voor milieumanagement te behalen. Een primeur in de sector, want Keolis Belgium is hierbij het eerste privaat bus- en autocarbedrijf in ons land die het certificaat in handen mag nemen, dit omwille van de aandacht die het bedrijf besteedt aan milieuprestaties binnen de werking van de eigen organisatie. “Dit is fantastisch nieuws, zowel voor Keolis, onze collega’s en voor het milieu,” reageren Mariska Magits en Dirk Van den Brempt, de voortrekkers van de certificering, fier. “Dankzij de inspanningen van talloze collega’s, fietsten we vlot naar deze certificering. De eerste documenten zijn opgesteld in december 2021 en de kick-off in de filialen in januari 2022. Normaal duurt dit toch anderhalf jaar, maar Keolis Belgium deed dit in 11 maanden. Het is indrukwekkend om dit op zo korte termijn te kunnen realiseren.”
Van afval sorteren tot duurzaam aankoopbeleid
Keolis Belgium heeft vanuit haar DNA internationale mobiliteitsspeler haar verantwoordelijkheid opgenomen en de vooropgestelde actieplannen uitgevoerd. Ten eerste door 100% van het afval, geproduceerd door medewerkers van Keolis, correct te sorteren, waardoor het zonder problemen gerecycleerd kan worden. Ten tweede door opleidingen te organiseren en vereiste controles of keuringen nauwkeurig op te volgen. Ook actief verspilling van drinkwater tegengaan, controle van de infrastructuur voor het hergebruik van het regenwater en de milieu-impact bij de aankoop van nieuwe voertuigen of materialen in acht nemen waren belangrijke actiepunten om de impact op het milieu te minimaliseren.
Waarop ze het meeste fier zijn? “Op het engagement van alle collega’s die erbij betrokken waren, of het nu gaat om de exploitatieverantwoordelijke, garageverantwoordelijke, preventieadviseurs, chauffeurs, mecaniciens en administratieve medewerkers. Dit succes werd bereikt dankzij de motivatie en medewerking van iedereen,” aldus Mariska en Dirk.
Deze doelstellingen zijn nog maar het begin voor Keolis België. “De acties die we ingevoerd hebben in de gecertificeerde filialen - onze holding Keolis Vlaanderen en onze filialen Reniers & Co, Bronckaers en Cintra Landen - behouden we en breiden we uit. Bovendien willen we de beste praktijken stapsgewijs in alle andere Belgische filialen overbrengen. De volgende golf certificatieaudits zal wellicht plaatsvinden in oktober 2023 en dit voor Eurobus Holding, 3 Waalse en 3 Vlaamse filialen. De kick-offs zullen dus al gebeuren in januari en februari.”
Het ISO14001-project wordt uitgevoerd in het kader van het bredere ondernemingsproject "Keolis Way", waar vier pijlers centraal staan: our People, our PTA’s (of Partners), our Passengers en our Planet. Wat betreft de pijler “Planeet” stelt de vervoerder woord bij daad en handelt het volgens de regelgeving en de doelstellingen die ze zelf eerder voorop stelde. “De toekomst van Keolis ziet er omwille van dit engagement groener uit. We zullen blijven inzetten op het milieu voor onze huidige medewerkers en de medewerkers van de toekomst.”
Op de foto's: Mariska Magits, Dirk Van den Brempt en Frank Gysemberg.
Lees meer over Keolis.
Wat er zoal gebeurt bij Keolis ontdek je hier.