Chauffeur Sadik: “Als nieuwkomer moet je alles van nul leren”

Keolis Belgium is fier op haar diversiteit. Onze 3300 collega’s zijn geen cijfer voor ons. Het verhaal achter elke persoon is wat telt. Graag brengen we het verhaal van Sadik, buschauffeur bij Keolis Bronckaers in Genk. Sadik kreeg in 2018 als vluchteling asiel in ons land en leerde snel Nederlands. “Als nieuwkomer moet je alles van nul leren. Met de hulp van mijn collega’s en mijn omgeving heb ik al veel mogen ontdekken,” vertelt Sadik.

Sadik is bijrijder bij Keolis Bronckaers in Genk, een filiaal dat hoofdzakelijk vervoer in onderaanneming van De Lijn verzorgt. Sadik is een energieke veertiger die sinds twee jaar chauffeur is en op vijf jaar tijd het Nederlands goed onder de knie gekregen heeft. “Ik begrijp 80% van de zinnen die ik hoor. Bepaalde thema’s en specifieke begrippen zijn moelijker, maar alles wat met het dagelijks leven te maken heeft, kan ik wel.” Hij kreeg begeleiding van het Agentschap Integratie en Inburgering en behaalde bijna twee jaar geleden zijn rijbewijs D via de VDAB. “In mijn land van herkomst was ik leerkracht Engels. Uiteraard wilde ik meteen werken. De zoektocht naar een job verliep makkelijk, ik keek naar de knelpuntberoepen. Ik zocht een job met veel afwisseling en sociaal contact, geen bureaujob tussen vier muren. De functie van buschauffeur bleek een goede keuze te zijn, want elke dag is anders. Je bent ook buiten en kan veel luisteren en praten met mensen.”

“Meteen werk maken van talenkennis”

Nadat hij zijn rijbewijs D behaalde, startte Sadik als bijrijder bij Keolis Bronckaers, een deeltijdse functie als aanvulling op zijn halftijdse job als islamleerkracht. “Ik deed mijn meerijstage bij Keolis Dony in Borgloon. Toen woonde ik nog dichterbij die stelplaats, intussen ben ik verhuisd en werk ik als reservechauffeur bij De Lijn voor Bronckaers in Genk.”

Als Lijnchauffeur is een goede kennis van het Nederlands verplicht, wat vaak een drempel vormt voor anderstaligen. “Volgens mij ervaren de nieuwkomers heel veel obstakels qua taal. De taal en cultuur is nieuw, als nieuwkomer moet je alles van nul leren. Mijn advies is om meteen werk te maken van je talenkennis, de taal leren is altijd de eerste stap om je doelen te bereiken. Zo deed ik beroep op vrijwillige taalcoachen in de buurt waarmee ik elke week kon praten, een “spreektafel” waar er gepraat wordt over de actualiteit. Ik leer elke dag bij door contact te hebben met kinderen, leerlingen en de scholen. Dankzij de hulp van mijn collega’s en mijn omgeving heb ik al veel mogen ontdekken."

Sadik concludeert: “Je mag nooit opgeven. Durf hulp te vragen wanneer het nodig is en grijp de kansen die je krijgt met beide handen.”

“Volgens mij ervaren de nieuwkomers heel veel obstakels qua taal. De taal en cultuur is nieuw, als nieuwkomer moet je alles van nul leren. Mijn advies is om meteen werk te maken van je talenkennis, de taal leren is altijd de eerste stap om je doelen te bereiken. Dankzij de hulp van mijn collega’s en mijn omgeving heb ik al veel mogen ontdekken."

Chauffeur Sadik Salman bij Lijnbussen