Contacts (RTBF): Mijn leven als een schoolbuschauffeur

Elke dag vervoert Keolis enkele duizenden kinderen in België. Onze chauffeurs hebben een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de leerlingen tijdens de busreis. De openbare omroep RTBF heeft met "Contacts", de Franstalige "Kijk Uit", een aflevering uitgezonden om automobilisten en voetgangers bewust te maken van de verkeersveiligheidsregels die ze moeten volgen wanneer ze tegenover een bus staan.

Door het dagelijkse werk van Philippe Seha, schoolbuschauffeur bij Keolis, in de schijnwerpers te zetten, plaatst het programma de kijker in zijn schoenen, met als doel een beter begrip te krijgen van de veiligheidsaspecten van een bus.

Tijdens de reportage stoot Philippe van achter het stuur van zijn bus op een riskante situatie. Terwijl het voetgangerslicht op rood staat, steekt iemand vlak voor de bus de weg over zonder te kijken, met zijn smartphone in de hand en zijn koptelefoon op. Philippe trapt op de rem en toetert. "Hij beseft niet welk risico hij loopt als hij niet op tijd stopt."

Een ander voertuig passeren op een smalle weg kan ook problematisch zijn. Philippe legt uit dat het soms gebeurt dat auto's naar de voorkant van de bus rijden, "en dan zitten we vast en verliest iedereen tijd". Om deze situaties te vermijden, is beleefdheid de sleutel. "Een flits van de koplampen of een handzwaai om ons te vertellen dat we door kunnen gaan, en alles verloopt vlotjes. Fair play is gebruikelijk voor grote voertuigen, maar het wordt niet systematisch aangeleerd bij automobilisten".

Zittend in de bestuurdersstoel ontdekt de presentator onmiddellijk een andere uitdaging voor buschauffeurs. Er zijn blinde vlekken. Philippe bevestigt dat als iemand ongeveer 20 centimeter voor de bus wandelt en de persoon niet erg groot is, je hem of haar niet altijd ziet. Ook de plek vlak naast de bus is niet zichtbaar vanaf de bestuurdersplaats. "Als er een fietser of voetganger is, kan de bestuurder ze niet zien."

Dus hoe voorkom je een ongeluk?

Philippes advies aan alle weggebruikers gaat als volgt: "Als je een groot voertuig ziet, of het nu een vrachtwagen, bus of touringcar is, kijk dan in de spiegels, maak oogcontact. Als je het hoofd van de bestuurder ziet, kan de bestuurder jou zien. Als je hem niet kan zien, weet hij niet dat je er bent."

Je vindt de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=fTFatXbdqJU

Philippe Seha Contacts