Dubbel zoveel zomerfestivals zetten in op langeafstandsbussen om verkeersdrukte te vermijden

Steeds meer zomerfestivals en muziekevenementen zetten autocars in om festivalgangers van over het hele land tot het festival en terug thuis te krijgen. Zo willen ze de verkeersdrukte tegengaan en festivalgangers die van ver komen ook op een later uur veilig terug thuis krijgen. Mobiliteitsbedrijf Keolis, die met haar concept Event-Shuttle als marktleider de meeste autocars voor festivalvervoer aanbiedt in ons land, bedient dit festivalseizoen 100 evenementen. Dat is dubbel zoveel in vergelijking met vorig jaar. Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, juicht het initiatief toe als perfecte aanvulling op het openbaar vervoer. Extrema Outdoor trapt het festivalseizoen voor de autocars alvast af met twee keer meer passagiers dan vorig jaar.

De verkeersdrukte vanuit en naar festivals blijft een heikel punt. Festivals promoten daarom steeds het openbaar vervoer om zich te verplaatsen en bieden vaak shuttlediensten tussen treinstations en het festivalterrein. Toch is dat niet voor iedereen de perfecte oplossing. Vooral festivalgangers die van ver komen en na het festival huiswaarts keren, vinden niet altijd een tijdige aansluiting via het openbaar vervoer. Om alsnog een alternatief te bieden voor de auto, leggen steeds meer festivals autocars in. Die pikken festivalgangers voor aanvang van de festivaldag op vanuit een aantal vastgelegde punten over het hele land en zetten hen daar na afloop van het festival weer af.

“Als Keolis zijn we trots dat we de mobiliteitspartner zijn voor zoveel prachtige festivals en evenementen. Onze autocars zijn ondertussen meer en meer een integraal onderdeel van de festivalervaring geworden. Door het aanbieden van een veilige, betrouwbare en duurzame reisoptie, verminderen we de verkeersdrukte en CO2-uitstoot. Bovendien zorgen we ervoor dat elke festivalganger, ongeacht de afstand tot het festivalterrein, de kans krijgt om te genieten van de magie van live-evenementen door hen te ontzorgen met een makkelijke mobiliteitsoplossing. Het succes van dit initiatief en onze internationale samenwerkingen bevestigen dat we op de juiste weg zijn naar een groenere en inclusievere toekomst voor festivalmobiliteit.” - Emily Coenegrachts, Chief Commercial Officer bij Keolis Belgium

30.000 feestvierders namen Event-Shuttle-bus

Mobiliteitsorganisatie Keolis vervoerde met Event-Shuttle vorig festivalseizoen 30.000 feestvierders naar 50 verschillende festivals en evenementen. Op die manier haalden ze naar schatting zo’n 20.000 wagens uit het verkeer. Dit jaar willen maar liefst 100 verschillende evenementen en festivals autocars aanbieden aan hun bezoekers, waarbij Keolis 5 tot 100 bussen per evenement voorziet. Vervoerstickets kosten tussen de €31 en €45. Keolis startte met het initiatief in 2019 en is vandaag nog steeds de grootste private mobiliteitsorganisatie die gestructureerd over heel België zijn bussen beschikbaar stelt voor festivals en concerten. Ondertussen is het concept zo succesvol dat er ook internationale samenwerkingen zijn, met onder meer Main Square Festival in Frankrijk.

“De inzet van autocars door zomerfestivals en muziekevenementen als aanvulling op het openbaar vervoer is een prachtig voorbeeld van hoe we samen kunnen werken aan een duurzamere en veiligere mobiliteit van en naar festivals. Vanuit Vlaanderen willen we evolueren naar een cultuur waarbij geen enkele vorm van rijden onder invloed nog maatschappelijk getolereerd wordt. Door de combinatie aan te bieden van openbaar vervoer en autocars bieden festivals verschillende oplossingen voor vervoersuitdagingen waar festivalgangers mee worstelen, ongeacht waar ze vandaan komen. Tegelijkertijd dragen ze via dit collectief vervoer hun steentje bij aan het milieu.” - Lydia Peeters, Vlaams Minister van Mobiliteit

Dubbel zoveel naar Extrema Outdoor

Dancefestival Extrema Outdoor is het eerste festival van het festivalseizoen dat gebruik maakt van de autocars. 900 feestvierders nemen de bus vanuit 25 gemeenten over heel België naar Houthalen-Helchteren, waar het festival plaatsvindt. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, toen 450 festivalgangers een zitje op de reisbus reserveerden. De festivalgangers komen met autocars voor de start van het festival ’s middags aan op het terrein en stappen na het festival tussen twaalf en één uur ’s nachts terug op bus richting huis. De tickets op zaterdag zijn volledig uitverkocht.

“Extrema Outdoor is verheugd om het festivalseizoen te openen met een sterke focus op duurzame mobiliteit. Het succes van onze samenwerking met Event-Shuttle van Keolis, die dit jaar een recordaantal festivalgangers vervoert, onderstreept onze toewijding om een veilige en milieuvriendelijke vervoerservaring aan te bieden naar en vanuit ons festival. Dit initiatief is een kernonderdeel van onze visie op festivalmobiliteit, waarmee we een voorbeeld willen stellen voor de volledige sector.” - Lomme Valkeneer, woordvoerder Extrema Outdoor

 

Buschauffeur Matts (29): "Fantastisch publiek"

Matts van Keolis in Jabbeke vervoerde een bus vol feestvierders naar Extrema Outdoor op zaterdag. Hij blikt met een goed gevoel terug.

"Het was verrassend hoe goed sommige passagiers waren georganiseerd. Ik had een vriendengroep op mijn bus die koffiekoeken en drinken bij hadden. De sfeer aan boord was erg goed, want ik had alvast aangepaste muziek opgezet. Ik kreeg na mijn uitleg aan de passagiers zelfs een applaus, dat was echt een erkenning voor mijn werk. Ik merkte meteen dat het publiek tevreden was, dus mijn dag kon niet meer stuk."

Chauffeur Matts op Extrema

Persconferentie Extrema Outdoor

  • Passagiers op een Keolis-bus op Extrema Outdoor
  • Extrema Outdoor Passagiers voor bus
  • Lydia Peeters & Emily Coenegrachts
  • Emily Coenegrachts & Lydia Peeters bij journalist
  • Steward Vicky op Extrema
  • Passagiers in groep op Extrema