Keolis-chauffeur Bert Schrijvers wint Comedy Cup: “Een creatieve uitlaatklep en aanvulling op mijn dagelijks leven”

Bert Schrijvers (33), schoolchauffeur bij Keolis Trimi in Edegem, heeft de Humo Comedy Cup 2023 gewonnen. Acht jaar geleden begon hij met comedy te maken én volgde hij een opleiding om zijn rijbewijs D te behalen, vandaag doet hij zijn job als chauffeur nog steeds met passie. “Deze job past perfect in mijn work-life balance. Ook na het winnen van de Comedy Cup, wil ik chauffeur blijven, hieruit haal ik inspiratie voor mijn grappen.”

Bert Schrijvers

Dat Keolis ontzettend veel talent in huis heeft, wisten we al. Een van die talentvolle collega’s is Bert Schrijvers uit Mechelen. Net zoals alle andere buschauffeurs tovert Bert elke dag een lach op het gezicht van onze passagiers. Dat mag je best letterlijk nemen, want hij won de prestigieuze Humo Comedy Cup 2023 en treedt zo in de voetstappen van bekende Vlaamse stand-up comedians zoals Raf Coppens, Nigel Williams, Wouter Deprez, Gunter Lamoot, Bart Cannaerts, William Boeva, Jens Dendoncker en Amelie Albrecht. Buschauffeur en stand-upcomedian, een erg evidente combinatie, zo blijkt.

Bert is schoolbuschauffeur en rijdt voor het derde jaar schoolritten voor BSBO Den Anker in Mechelen. “Acht jaar geleden volgde ik een VDAB-cursus om buschauffeur worden,” vertelt Bert. “Mijn nonkel is altijd chauffeur bij De Lijn geweest en is nu schoolchauffeur. Ik mocht af en toe meerijden toen ik 5 of 6 jaar was, ik vond dat altijd opnieuw impressionant. Hij kwam dan met zijn bus, zo’n gigantisch voertuig, in onze smalle straat gereden, geweldig was dat. Toen wilde ik eigenlijk al chauffeur worden. Dat idee is in de diepvriezer beland, want ik ben eerst nog geschiedenis gaan studeren. Na mijn studies vond ik niet meteen mijn draai.”

Hij deed verschillende jobs na zijn studies: werken in een fabriek, kuisen in een ziekenhuis, redactionele stukken schrijven over voetbal… “Buschauffeur of profvoetballer worden, dat waren eigenlijk de twee opties. Maar ik heb uiteindelijk - letterlijk - het roer omgegooid door de opleiding voor het rijbewijs D te volgen. De laatste week van mijn opleiding zei de opleider dat ze dringend iemand nodig hadden bij Trimi in Hoboken, om te depanneren tijdens de Kerstperiode. Zo ben ik bij Keolis terecht gekomen.”

Acht jaar later doet hij nog steeds hetzelfde. “Deze job past perfect in mijn work-life balance. Ik vind het fantastisch om met de kinderen rond te rijden. Het is altijd dezelfde route dus je hebt een zekerheid in je dagplanning en je bouwt een band op met de kinderen. Ik vind dit de schoonste sector die we hebben.”

Bus mee naar huis

Het grote voordeel: als schoolchauffeur neem je je bus mee naar huis. “Dat is erg handig,” gaat Bert verder. “Zo moet je niet te veel sukkelen met de bus naar het depot te brengen en met de wagen heen en weer te rijden. Het contact met de collega’s van Keolis is eerder beperkt, ik zie hen een viertal keer op een jaar. Maar het is echt geen eenzame job: je hebt geen tijd om eenzaam te zijn, het is druk op een schoolbus. Ik heb een goeie band met de busbegeleider en de collega-chauffeurs aan de schoolpoort en de ouders kennen jou door en door. Het sociaal contact is voor mij een belangrijke factor in mijn werk.”

 

Of hij als komiek al grappige momenten meegemaakt heeft? Dat is een evidentie. “In mijn eerste jaar als chauffeur was er een jongen die in slaap was gevallen op de bus. Ik had de busbegeleidster na de rit naar huis gebracht, toen we plots een stem achterin de bus hoorden. We schrokken natuurlijk enorm. Ik ben helemaal terug naar de school kunnen rijden. Na de daaropvolgende ritten lachten we altijd met het voorval. “Hé, wakker worden, we zijn op school!” riep ik altijd naar de jongen. Hij kon er ook mee lachen natuurlijk. Maar sindsdien check ik altijd of de bus leeg is, dat is erg belangrijk. Met kinderen weet je nooit natuurlijk…”

Comedy Cup

Naast verantwoordelijke buschauffeur, schrijft Bert ook comedy. “Ik ben nu al een jaar of acht bezig met comedy, via lokale evenementen en optredens in cafés. In 2016 heb ik al eens meegedaan aan de prestigieuze Humo Comedy Cup, maar ik ben toen niet door de voorrondes geraakt. Ik speelde gemiddeld drie keer per maand op kleine schaal. Zo leerde ik welke grappen goed werken en welke niet. Bovendien had ik vroeger best veel podiumvrees, dat is nu niet meer het geval. Hoe meer je oefent, hoe beter het gaat.”

Of Bert buschauffeur blijft, nu hij carrière kan maken in de comedywereld en honderden fanmails op dagelijkse basis ontvangt? “Ja natuurlijk,” antwoordt hij zonder aarzeling. “Ik haal inspiratie van mijn grappen uit mijn werk. Ik moet wel toegeven: ik vergroot de situaties wel vaak uit op het podium. Als je schoolkinderen hebt, lach ik niet met de kinderen zelf, maar stel ik de situatie wat anders voor.”

“Sinds de overwinning van de Comedy Cup heb ik veel felicitaties gehad. Maar, het is aangenamer om op het einde van het schooljaar cadeautjes te krijgen van de kinderen en de ouders. Een prijs winnen is tof, maar de erkenning en dankbaarheid van de kinderen en ouders is veel waardevoller. Bovendien wil ik idealiter een bekende “low profile” comedian zijn. Maar ja dat bestaat niet echt. Het is voor mij een creatieve uitlaatklep, een aanvulling op mijn dagelijks leven.”

Bert Schrijvers werkt volop aan de finalistentoer en speelt in 2024 talloze shows, onder meer in Roeselare, Gent, Leuven, Antwerpen en Heusden-Zolder.