Nieuwe elektrische shuttlebusjes in Brugge

Vanaf 1 juli 2023 lanceert Keolis twee nieuwe shuttlebussen in de stad Brugge. Deze elektrische exemplaren worden geopereerd door Keolis. Zo zet de stad niet alleen in op toegankelijkheid en bereikbaarheid, maar draagt het ook bij aan een goede luchtkwaliteit in de binnenstad.

De stad Brugge zet in op een performant netwerk van openbaar vervoer. Op plaatsen waar er weinig vraag is naar openbaar vervoer, zet de stad in op vooral flexibel vervoer en plaatst de stad deelwagens en deelfietsen. De twee centrumshuttles, die al sinds mei 2018 door Keolis geopereerd worden, ondergaan vanaf juli een metamorfose. Zo zullen de shuttlebussen een nieuwe route doorheen de binnenstad krijgen, maar blijven de shuttlediensten een belangrijke aanvulling op het huidige bussennet.

Vincent Traen, Business Development Manager bij Keolis Belgium, is trekker van dit project. “We werken met busjes op maat van de noden van de stad,” legt hij uit. “De busjes zijn compact want ze zijn slechts 5,8 meter lang, maar tellen toch 22 plaatsen.”

Toegankelijkheid stond centraal bij de uitrol van dit project. “Via tactiele geleiding op het trottoir zullen slechtzienden van de halte tot op de bus begeleid worden. De shuttlebus is daarnaast voorzien van een verlaagde instaphoogte, een oprijplaat, de brede deuropening en zowel visuele als auditieve halteaankondiging. Er is ook een rolstoelplek voorzien. De centrumshuttle is daarnaast ook mooi bekleed en rijdt geluidloos, wat de passagiersbeleving ten goede komt. Er is airco aanwezig op de busjes en reizigers kunnen gebruik maken van USB-laders en gratis wifi.” Tot slot is het systeem gelinkt met een tablet, waar de chauffeur de haltes kan aanduiden en de passagiers kan tellen via KeoCount.

Hanne Deschacht, operationeel manager van Oost- en West-Vlaanderen, benadrukt de vlotte samenwerking met de stad Brugge. “Al in mei 2018, vijf jaar geleden dus, zijn we een samenwerking aangegaan. We krijgen regelmatig positieve reacties van de Bruggelingen op onze shuttlediensten, daar zijn we fier op. De impact op de omgeving van onze diensten wordt nog kleiner, want ze stoten geen CO2 uit en maken amper geluid. We nodigen alle Bruggelingen dan ook uit om de centrumshuttle de komende weken zelf eens te ontdekken!”

De centrumshuttles leggen elke 20 minuten een vast traject af in de Brugse binnenstad en rijden 7 op 7, van maandag tot en met zondag, telkens van 7 uur ’s ochtends tot 19u ’s avonds. De shuttledienst is gratis, een vervoersbewijs is niet nodig.

Meer informatie: www.brugge.be/centrumshuttle

Bedankt aan onze chauffeur Wilfried, die de shuttlediensten al sinds het prille begin op zich neemt!

  • Team Keolis bij de eShuttle van Brugge
  • Groepsfoto Persmoment
  • Chauffeur Wilfried toont de elektrische bus, met oprijplaat voor minder mobiele mensen
  • Halteaanduidingen, audiovisueel
  • Interieur van de eShuttle busjes
  • Chauffeur Wilfried
  • Elektrische shuttle