Verkoop shuttlediensten loopt op wieltjes: meer dan 7000 shuttletickets verkocht voor Rammstein

Het concept van shuttlebussen van en naar concerten is enorm populair deze zomer. Zo vervoert Event-Shuttle van Keolis in België nu al 16 000 passagiers van en naar evenementen, waaronder de concerten van Ed Sheeran en The Rolling Stones, Graspop Metal Meeting, CORE-festival, HORST festival, festival Les Ardentes en K NT XT. De twee concerten Rammstein op 3 en 4 augustus in Oostende zijn de absolute topper met meer dan 7000 verkochte tickets, een primeur in de transportsector. Vincent Traen, bezieler van Event-Shuttle, reageert fier: “Ons concept slaat duidelijk aan. Concertgangers willen zich niet bezighouden met parkeer- en filestress. We verhogen de concertbeleving door deze zorg weg te nemen. Dit is wat groepsvervoer kan doen.”

“Zonder zorgen heen en terug naar je favoriete event samen met Keolis,” zo staat te lezen op de website van Event-Shuttle. Het concept is simpel: concertgangers kunnen naast een inkomticket ook een shuttleticket aankopen. Het busbedrijf bepaalt op voorhand de opstaphaltes en tijdstippen, waaronder concertgangers kunnen kiezen. Event-Shuttle werkt met virtuele lijnen waarvan de haltes optimaal georganiseerd per bus, met als doel een optimale bezetting per bus te krijgen. Op de dag van het evenement pikt de bus de passagiers op en vervoert hen naar de locatie van het evenement. Na het concert brengt de chauffeur de passagiers terug naar de oorspronkelijke opstaphalte. Gedaan met file- en parkeerstress voor en na een evenement.

 

Vincent Traen van Event-Shuttle schetst de stijging in de ticketverkoop. “De vraag naar pendeldiensten is sterk toegenomen en de aanvragen voor tickets blijven binnenstromen,” legt Traen uit. “Voor Rammstein op 3 en 4 augustus, onze absolute topper deze zomer, hebben we al meer dan 7000 tickets verkocht, ongeveer 7% van het totaal aantal verwachte personen. In 2019 waren dat er nog 2700. Ook de concerten van The Rolling Stones en Ed Sheeran in Brussel waren een groot succes. In totaal vervoeren we deze zomer 16 000 passagiers, we zitten echt in de lift.”

 

Omwille van het hoge aantal aanvragen, doet busbedrijf Keolis beroep op partners binnen de autocarsector. “Elk bedrijf in onze sector kampt helaas met een tekort aan chauffeurs, dus soms moeten we echt puzzelen. Gelukkig kunnen we op onze partners rekenen en stellen zij zich ook flexibel op, dankzij hen kunnen we duizenden feestvierders veilig van en naar evenementen brengen.”

Win-win voor organisatie

Het inleggen van shuttlebussen is niet enkel in de lift omwille van het gebruiksgemak voor de concertgangers, maar ook voor evenementorganisaties. “Het mobiliteitsluik neemt veel energie en tijd in beslag,” vult Traen verder aan. “Wij vormen als vervoersberdrijf een deel van de oplossing op vlak van een vlotte doorstroming van verkeer. Organisatoren proberen autogebruik maximaal te ontmoedigen door de prijs van parkeerplaatsen duurder te maken en alternatieven aantrekkelijk te maken. Zo promoten organisatoren steevast onze shuttlebussen en andere vervoersmodi.” De stijgende verkoopcijfers zijn vooral te merken bij concerten, de omslag van traditioneel autovervoer naar groepsvervoer verloopt trager in de festivalsector en onder festivalgangers.

 

Efficiënt groepsvervoer voorzien vermindert de druk op de omgeving rond het evenement. “Een autocar vervangt gemiddeld 30 wagens, soms ook meer,” zegt Brend Van Ransbeeck, communicatieverantwoordelijke van Keolis in België en medewerker van Event-Shuttle. “Als je per evenement 30 bussen inlegt, haal je makkelijk 900 wagens weg van de parking. Efficiënt groepsvervoer zorgt voor minder files, minder parkeerdruk en ook minder geur- en geluidsoverlast voor de omgeving. Niets dan maatschappelijke voordelen voor zowel de buurtbewoners als de passagiers zelf.”

Festivalseizoen

Ondanks de coronapauze, is de heropstart van het festivalseizoen alleszins vlot verlopen voor Event-Shuttle. “De feedback die we krijgen van de passagiers, is positief. Er is niets fijner dan op de bus te stappen, te genieten van muziek en daarna zonder zorg terug thuis te geraken. We werken hard achter de schermen om onze dienstverlening te verfijnen en om de concertgangers zo dicht mogelijk bij huis op te pikken en terug af te zetten. Mits goede afspraken met de evenementorganisatoren en onze chauffeurs, loopt de organisatie van ons personenvervoer op wieltjes,” aldus Van Ransbeeck.

Event-Shuttle - Ed Sheeran @ Heizel, Brussel

 • Ed Sheeran 2
 • Ed Sheeran 1
 • Ed Sheeran 4
 • Ed Sheeran 3
 • Ed Sheeran 5
 • Ed Sheeran Heizel

Event-Shuttle - Rammstein @ De Nieuwe Koers, Oostende

 • Rammstein Keolis 2
 • Rammstein Keolis 6
 • Rammstein Keolis 1
 • Rammstein Keolis 3
 • Rammstein Keolis 4
 • Rammstein Keolis 5
 • Rammstein Keolis 7