“Verrast dat er zoveel vrouwelijke collega-buschauffeurs zijn”

Keolis is een wereldwijde mobiliteitsspeler: denk aan bussen, autocars en taxi’s in België, maar ook aan autonome metro- en tramsystemen en andere innovatieve alternatieven. Zo heeft Keolis ook expertise in digitale reservatieplatforms, onlineapplicaties en de organisatie van reizen. In België staat de groepsnaam voor een 35-tal filialen die instaan voor openbaar vervoer, toerisme, leerlingen- en bedrijfsvervoer. Keolis vult bovendien mee de mobiliteitsbehoeften in van verschillende grote events. In ons land telt Keolis 3300 medewerkers, waarvan 2900 chauffeurs: op dit ogenblik meteen het meest gezochte profiel.

Fotoshoot Jobat

Voltijds, deeltijds of een opleiding in onze rijschool? Voor ieder wat wils!

“We zoeken buschauffeurs voor verschillende activiteiten“, knikt HR Business Partner Katleen Saenen. “Bijvoorbeeld rijden voor vervoersmaatschappij De Lijn, of leerlingenvervoer verzorgen. Maar rijdend personeel aantrekken is een grote uitdaging: je hebt een rijbewijs D nodig en die groep kandidaten is nu al zo goed als volledig aan de slag. Daarom leiden we - in onze eigen rijschool - zelf mensen die in het bezit zijn van een rijbewijs B op tot professionele buschauffeurs. Keolis heeft ook eigen garages waar technici instaan voor het onderhoud van de bussen.”

Overal vertellen dat Keolis een aantrekkelijke werkgever is, staat voor 2023 dus hoog op de agenda. “We organiseren bijvoorbeeld regionale jobdagen op onze stelplaatsen”, zegt Hanne Deschacht, operations manager voor Keolis in Oost- en West-Vlaanderen. “Zo kan je in je eigen regio vrijblijvend langskomen om kennis te maken met het team. En we adverteren ook lokaal. In West-Vlaanderen hebben we bijvoorbeeld samengewerkt met het festival Leffingeleuren.”

“Mijn droomjob gevonden”

Maar wat denken de chauffeurs er zelf over? We laten twee collega’s aan het woord. Luciana is buschauffeur en werkt al 7 jaar voor Keolis. “Ik rijd voornamelijk voor het openbaar vervoer in de Brusselse regio”, vertelt ze enthousiast. “Deze job is precies wat ik wilde. Contact met reizigers vind ik geweldig: mijn klanten geven me echt energie. Hun veiligheid staat bovenaan op het lijstje. Het is een geweldige job, maar wel met veel verantwoordelijkheid.” Voordien was Luciana poetsvrouw, maar met de bus rijden is veel meer haar ding. “Op de baan zijn vind ik gewoon tof. Een kantoorjob is niets voor mij”, glimlacht ze. “Ik was zelf verrast dat ik zo snel met de bus leerde rijden én dat ik zoveel vrouwelijke collega-buschauffeurs heb. Meer en meer dames volgen de opleiding. Ik moedig hen zelf ook aan, hoor. Ja, ik zie me dit wel doen tot aan mijn pensioen. Dit mede dankzij mijn werkgever, want je hebt hier echt een familiegevoel.”

Eddy is al 26 jaar buschauffeur in de regio Antwerpen waar hij schoolvervoer verzorgt en eveneens opleiding geeft in de rijschool van Keolis. “Ik geef lessen defensief rijden en praktijk”, verduidelijkt hij. “Ik heb dit bedrijf in al die jaren alleen maar zien verbeteren. Keolis is een betrouwbare werkgever die zorgt voor prima materiaal en onderhoud. Dat we nu complete opleidingen met begeleiding hebben, daar heb ik zelf altijd mee voor geijverd. Tegen kandidaat-chauffeurs zeg ik: niet twijfelen. Geniet ervan, dit is een mooie job waarin je nooit alleen bent. Je hebt werkzekerheid, de verloning is mooi en stipt op tijd betaald en je houdt het makkelijk vol tot je pensioen (lacht).”

"Deze job is precies wat ik wilde. Contact met reizigers vind ik geweldig: mijn klanten geven me echt energie. Hun veiligheid staat bovenaan op het lijstje. Het is een geweldige job, maar wel met veel verantwoordelijkheid."

Luciana

2023: honderden nieuwe vacatures

Hanne knikt: “Het klopt dat je hier veel collegialiteit vindt. We zijn een grote groep, maar we proberen lokaal die eigenheid en een familiegevoel te bewaren. Keolis is niet dat grote anonieme bedrijf. Elke stelplaats heeft een eigen bedrijfscultuur. Dit is geen grote boîte waar je een nummertje bent.” Een job als chauffeur ziet er ook lang niet overal hetzelfde uit. Katleen Saenen: “Je kan inderdaad kiezen voor verschillende types opdrachten. De Lijn, schoolritten, toerismevervoer, voltijds of deeltijds… per regio verschillen het aanbod en de vacatures. We kijken samen met jou of er een match is. Is die er, dan mag je starten in de Keolis Drivers Academy, onze eigen rijschool met verschillende locaties in Vlaanderen om het D-rijbewijs te behalen.”

Keolis bereidt nu ook de vergroening van de vloot voor: een nieuwe grote uitdaging en een mooi toekomstperspectief voor de chauffeurs. Maar er is meer, zegt Hanne: “We staan aan de vooravond van een belangrijk jaar, want het nieuwe plan voor de Vlaamse vervoerregio’s wordt ingevoerd. Voor Keolis komt er met die nieuwe visie op mobiliteit alleen maar bijkomend werk aan.” Vers chauffeurstalent is dus hard nodig. Katleen knikt: “We kijken uit naar 200 à 300 nieuwe aanwervingen in de loop van 2023 en dit over heel Vlaanderen, dus je ziet onze vacatures zeker via verschillende kanalen verschijnen. We organiseren opnieuw heel wat lokale initiatieven en zetten stevig in op onze jobdagen. Daar word je warm onthaald en kan je van de sfeer proeven op de stelplaats. Een bezoekje geeft je een heel goed idee waar je je allemaal aan mag verwachten. Check dus zeker onze jobsite www.keolis.be/jobs.”

 

Dit artikel werd gepubliceerd op 22 december 2022 in een inspiratiebijlage “Mijn (nieuwe) werkgever in 2023" van Jobat. Foto's: Bart Dewaele.

Keolis Belgium

Maak jij binnenkort deel uit van #TeamChauffeur? Welkom bij Keolis Belgium!