VOKA zomerstage: Stijn Bex bezoekt hoofdzetel Keolis

Op 16 september ontving Keolis Belgium Stijn Bex, Vlaams Volksvertegenwoordiger uit Brussel. Hij bezocht onze hoofdzetel in Neder-Over-Heembeek in het kader van een VOKA zomerstage. Hij kreeg er uitleg over de strategie, de operationele werking en de uitdagingen van de toekomst inzake mobiliteit en collectief vervoer.

Voor Keolis is dienstverlening heel belangrijk. We willen kwalitatieve services afleveren in de veranderende mobiliteitsdienstverlening. Daarbij speelt ook digitalisering een belangrijke rol om services aan te bieden zoals applicaties voor shared mobility en tracking van de ritten.

Stijn Bex maakte een korte rit met een elektrische schoolbus en ook de laadinfrastructuur voor elektrische bussen werd getoond. Hij kreeg tijdens de rondleiding ook een zicht op de operationele werking zoals de schoonmaak van de bussen, de herstelplaats en de planningsdienst.

Keolis zet volop in op de energietransitie die vanuit de overheid en hun klanten wordt gevraagd. Als voorbeeld werd er naar de Europese school gereden met een CNG-bus. Dagelijks worden kinderen van en naar school gebracht met deze voertuigen. De verantwoordelijke van de school gaf verdere toelichting en verklaarde ook hoe de focus op vergroening van de vloot en op een veilige en betrouwbare dienstverlening wordt gelegd.

De investering naar elektrische bussen op korte termijn betekent een serieuze meerkost. En ook de laadinfrastructuur dient uitgebreid te worden, om te vermijden dat er telkens naar de stelplaats moeten worden teruggekeerd. Dit moet leiden tot vlotte combinaties van multimodaal vervoer.

Keolis blijft ook op zoek naar chauffeurs, want er is algemeen een nijpend chauffeurstekort. Er werd daarnaast ook gesproken over parkeermogelijkheden in de stad en de toegankelijkheid van de stad voor het toerismevervoer.

Stijn Bex kreeg tijdens dit bezoek een beter beeld van de nieuwe mobiliteitswereld die volop in beweging is, met veel focus op duurzame mobiliteit.

Stijn Bex in atelier