Buschauffeur Wout Lindmans (25) gezicht van Limburgse rekruteringscampagne: “Ik wil geen andere job meer doen in mijn leven”

Keolis, de wereldwijde mobiliteitsspeler, werft volop buschauffeurs aan in de provincie Limburg voor haar filialen in Genk, Landen, Borgloon, Tessenderlo, Maaseik en Hamont. Wout Lindmans, een gedreven en geëngageerde 25-jarige chauffeur uit Maaseik, is het gezicht van de rekruteringscampagne “Jobdays on Wheels”. Hij deelt zijn verhaal en passie, met als doel Limburgers te laten nadenken of het beroep van buschauffeur past in hun loopbaan. “Ik wil geen andere job meer doen in mijn leven, dit blijf ik doen tot aan mijn pensioen. Zelfs tot ná mijn pensioen, ook dan wil ik nog ritjes blijven rijden.”

Wout Lindmans

Keolis zoekt vlijtig naar chauffeurs om haar dienstverlening op peil te kunnen houden. “Het chauffeurstekort is nijpend,” zegt Farough Shaikh, HR-verantwoordelijke voor Keolis in Limburg. “Alle autobus- en autocarbedrijven in onze sector zoeken intensief chauffeurs om ritten uit te voeren. Daarom moeten we een versnelling hoger schakelen, want anders laten we vele passagiers en klanten in de steek.”

Na een succesvolle reeks jobdagen in april, wil Keolis de Limburgse campagne opnieuw lanceren en uitbreiden. “We vinden het belangrijk om onze collega’s in beeld te brengen, hun verhalen te delen en anderen te inspireren. Vaak past het beroep van chauffeur perfect in de gezinssituatie of loopbaan van werknemers, maar is niet iedereen zich daar bewust van. Daarom hebben we besloten om een ambassadeur te selecteren voor onze Limburgse campagne,” aldus Shaikh.

“Ik ben graag op de baan, hier wil ik iets mee doen”

Het gezicht van de Limburgse campagne is Wout Lindmans (25) uit Maaseik. Wout is intussen een jaar buschauffeur bij Keolis Bronckaers, maar in zijn vrije tijd speelt hij tennis op provinciaal hoog niveau, geeft hij tennisles aan kinderen, speelt hij voetbal  in de laagste provinciale reeks en is hij ook nog politiek geëngageerd. Zijn professionele loopbaan begon als student leerkracht onderwijs. “Ik werk heel graag met mensen en kinderen. Daarom koos ik om na mijn middelbaar de studie lager onderwijs aan de PXL hogeschool Hasselt te starten. Voor de klas staan was echt mijn ding, maar alle administratieve taken die erbij kwamen kijken, werden me te veel.”

Na een korte sabbatperiode sloeg hij een totaal andere weg in. “In die periode belden mijn vrienden me regelmatig in het midden van de nacht na een feestje met de vraag om hen op te pikken. Dat deed ik altijd met veel plezier, want ik krijg veel voldoening van mensen helpen en ten dienste staan van anderen. Toen werd het heel duidelijk: ik ben graag op de baan, hier moet ik iets mee doen.”

Wout volgde een rijopleiding bij de VDAB voor zijn rijbewijs D in het midden van de coronapandemie. Hij blonk uit in zijn vak en sloeg met glans voor alle testen en examens. “Ik heb mijn stage kunnen doen bij Keolis Bronckaers in Maaseik. De eerste week reed ik mee met een schoolbuschauffeur, de tweede week deed ik meteen lijnverkenningen. Ik wist meteen: dit ga ik zo graag doen! Ik ben parttime begonnen in Maaseik met schoolritjes en korte lijndiensten, daarna heb ik de kans gekregen om fulltime aan de slag te gaan.”

Verantwoordelijkheid

Toch is het beroep van chauffeur niet voor iedereen weggelegd, vindt Wout. “Wij werken met het meest kostbare bezit van de wereld: mensen. Dan mag je niet zomaar zeggen “je m’en fous”, ik doe maar wat. Alles draait rond verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor anderen, want je bent met mensen bezig. Zo zal je me nooit betrappen op te snel rijden om mijn deadline te halen. Dan offer ik liever mijn pauze op dan mij onnodig te haasten en anderen in gevaar te brengen. Dat doe je voor jezelf en de passagiers, dat is onze plicht.”

Wout is het gezicht van de Limburgse rekruteringscampagne en wil anderen inspireren om ook buschauffeur te worden. “De vader van een vriend van me is zelfstandig schilder. Hij is iets ouder dan veertig en overweegt al een tijdje om chauffeur te worden, maar heeft de sprong nog niet gewaagd. Sommige mensen voelen zich onterecht “te oud” of “niet goed genoeg” voor een carrièreswitch. Ik wil bewijzen dat het beroep van buschauffeur echt iets is voor jong en oud. Het past perfect bij mensen die geen 9-to-5 bureau-job willen. Ik heb de vader uitgenodigd op de jobdag en wil dat hij – net zoals ikzelf - gelukkig kan zijn. Die stap wil ik mee helpen zetten voor anderen.”

Wout Lindmans

Keolis zet in op de opleiding en ontwikkeling van haar werknemers. Met een 40 tal filialen in België, maakt Keolis het deel uit van een sterke wereldwijde mobiliteitsgroep. Keolis engageert zich om kandidaat-chauffeurs van A tot Z te begeleiden bij een carrièreswitch

Wie het beroep van buschauffeur beter wil leren kennen of een gesprek wil met Wout, kan naar de Jobdays on Wheels komen op woensdag 8, 15 en 22 juni in Genk van 10:00 tot 14:00. Meer info via jobs.keolis.be of via de Facebookpagina van Keolis Belgium. Geïnteresseerden, kandidaten en chauffeurs kunnen zich voor de jobdagen inschrijven via het inschrijvingsformulier.