Ieben (18) is jongste chauffeur van Keolis in België: “Waar een wil is, is een weg”

Ieben Vormezeele uit Kortenberg is 18 jaar en de jongste chauffeur van Keolis in België. Hij begon een maand geleden als Lijnchauffeur bij Keolis in Kortenberg. “Vroeger nam ik altijd de bus, en nu zit ik zelf achter het stuur van een bus,” vertelt de piepjonge buschauffeur fier.

Ieben bij Lijnbus

Het komt niet vaak voor, maar toch is het hem gelukt: Ieben heeft op zijn 18 jaar zijn rijbewijs D behaald. Hij volgde de opleiding via de Keolis Drivers Academy bij John Thijs en rijlesgever Cindy Caudron.

Hoe hij bij Keolis terechtkwam? “Ik kende Keolis van de schoolbussen van vroeger,” vertelt Ieben. “Ik heb altijd in Kortenberg gewoond, waar Keolis ook een filiaal heeft, en ging altijd met de schoolbus naar school. Buschauffeur Frederik inspireerde mij. Ook mijn stiefbroer is een tweetal jaar chauffeur geweest voor Keolis in Groot-Bijgaarden, nu is hij taxichauffeur. Vroeger maakte ik als jobstudent de Lijnbussen proper. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik zelf buschauffeur wilde worden, die gedachte is altijd aanwezig geweest.”

Midden augustus, nadat hij zijn middelbaar had afgewerkt, schreef hij zichzelf in bij de Keolis Drivers Academy en begon hij met de opleiding voor zijn rijbewijs D. “Ik kom van een school waar ik praktisch nooit moest studeren. Ik volgde de richting “logistiek assistent in de zorg” in het buitengewoon onderwijs, we hadden nooit testen of examens. Ik moest dus leren studeren voor het theoretische gedeelte, dat was in het begin niet gemakkelijk. Gelukkig kreeg ik voldoende ondersteuning, kon ik oefeningen op de computer maken en bleef ik de leerstof herhalen tot ik ze uit mijn hoofd kende. Ik heb een drietal maanden gestudeerd. Ik deed mee aan het theoretische examen en slaagde van de eerste keer.”

Daarna ging het erg snel. Na een kleine twee maanden wachten, startte hij met het praktische gedeelte. Op vijf dagen kreeg hij rijlessen van telkens vier uur, dus 20 uur in totaal op één week. Op 17 januari slaagde hij op het praktijkexamen.

"Trots op mezelf"

“Ik geloof het zelf nog amper. Vroeger nam ik altijd de bus, en nu sta ik hier: ik zit zelf achter het stuur van een bus. “Waar een wil is, is een weg,” zei men vroeger wel eens tegen mij. Toen vond ik dat een flauwe uitspraak, nu is dat wel een leidraad voor mij. Ik ben trots op mezelf, net zoals mijn moeder. Ze was verbaasd dat het zo snel gegaan is. Ik heb van mijn omgeving ook al veel positieve reacties gekregen.”

Met de bus rijden is niet altijd even gemakkelijk, geeft Ieben toe. “Je hebt een overbouw, waardoor je je bochten breed moet nemen. Een extra moeilijkheid zijn de andere weggebruikers. Als er vrachtwagens of camionetten zijn die laden en lossen op de baan, wordt het enorm smal om met de bus te passeren. Je moet je plaats durven opeisen en oogcontact opzoeken, ondanks het feit dat sommige weggebruikers geen respect hebben voor buschauffeurs.”

Hoewel hij 18 jaar en buschauffeur is, kijken toch niet veel passagiers op. “Bijna niemand gelooft dat ik 18 jaar ben, want ik zie er wel ouder uit met mijn baard.” Maar zijn collega’s wel. “Telkens als ik een nieuwe collega leer kennen en mijn leeftijd zeg, schrikken ze enorm! Het is een speciaal gevoel om de jongste te zijn. Soms zijn er vrienden van mij die met opzet opstappen op mijn bus en meerijden tot de eindhalte, omdat ze zelf niet altijd geloven dat ik chauffeur ben.”

Na twee maanden begint Ieben zijn draai te vinden als Lijnchauffeur bij Keolis in Kortenberg. “Het begint wel een gewoonte te worden. Behalve het vroeg opstaan, dat zal ik nooit gewoon worden denk ik. Dat is pittig voor mij, maar dat hoort erbij! Wat mij het meeste energie geeft, is simpelweg het onderweg zijn. Je ziet heel veel wanneer je op de baan bent. Elke dag is een nieuw avontuur. En ik kan rekenen op veel begeleiding dankzij mijn collega’s.”

Je kan Ieben tegenkomen op de lijn Leuven-Brussel of op de Instagram-stories van Keolis Belgium.

John Thijs voor de opleidingsbus van Keolis

“Vanaf 18 jaar kan je met de bus rijden”

 

John Thijs, coördinator en directeur van de Keolis Drivers Academy (KDA), legt de regeling uit wanneer je op jonge leeftijd je busrijbewijs D wil behalen. “De minimumleeftijd voor het bekomen van een definitief rijbewijs D1 met vakbekwaamheid is 18 jaar,” stelt John. “Indien je het bewijs van vakbekwaamheid behaalt vóór de leeftijd van 21 jaar, kan je slechts beperkt rondrijden op de openbare weg. De bestuurders tussen 18 en 20 jaar kunnen namelijk enkel geregeld vervoer verrichten – dit wil zeggen openbaar vervoer voor de openbaar vervoersmaatschappijen De Lijn, de MIVB/STIB en le Tec - beperkt tot 50 km en dit enkel op Belgisch grondgebied. Vanaf de leeftijd van 20 jaar geldt als enige beperking dat je enkel op het Belgische grondgebied mag rijden.”

Vanaf 21 jaar zijn er geen beperkingen meer en kan je dus ook ongeregeld vervoer doen, in de vorm van toeristische busritten in binnen- en buitenland.