Keolis Drivers Academy is officieel een rijschool: “De eerste autocaronderneming in België”

De Keolis Drivers Academy, het opleidingscentrum van Keolis Belgium, heeft nu ook officieel een rijschool. Zo is Keolis de eerste autocaronderneming in België met een gecertificeerde rijschool. Sinds de oprichting van het opleidingscentrum door John Thijs en Katleen Saenen in november 2019 hebben al 216 personen hun rijbewijs D behaald via de KDA, gemiddeld zo’n 80-tal kandidaten per jaar. “We kunnen kandidaten die na twee keer niet slagen, zélf op weg helpen in hun traject om hun rijbewijs D te behalen,” vertelt John Thijs, coördinator van het opleidingscentrum en directeur van de rijschool. En er zijn nog meer voordelen.

Voor wie de Keolis Drivers Academy nog niet zou kennen: het is dé aanwervingstool van Keolis om het chauffeurstekort en de openstaande vacatures weg te werken. Keolis heeft KDA-oefenterreinen verspreid over het hele land, namelijk in Landen, Edegem, Oostende, Tildonk (Haacht), Kelmis en Saint-Vincent. De kostprijs om een rijbewijs D te behalen was vroeger voor velen een hindernis om buschauffeur te worden. Daarom richtte Keolis in 2019, onder leiding van John Thijs en Katleen Saenen, de Keolis Drivers Academy op om gratis opleidingen voor rijbewijs D te voorzien.

Theorie- en praktijkgedeelte

De opleiding voor rijbewijs D bestaat uit twee onderdelen: het theorie- en het praktijkgedeelte. “We begeleiden kandidaten bij het aanleren van de theorie en daarna krijgen ze 20 uur gratis praktijkopleiding van mij of mijn collega-instructeurs,” vertelt John. Na het slagen op het theoriegedeelte, neemt het gemiddeld een drietal maanden in beslag om een rijbewijs D op zak te hebben. “Het theoriegedeelte is volledig zelfstudie, maar ik vind het belangrijk om de rol van coach op te nemen. Iedereen verwerkt de leerstof anders. Kandidaten kunnen steeds bij mij terecht met vragen, dat schept een band en verhoogt de slaagkansen.”

Het theorie-examen bestaat uit verschillende onderdelen. De kennis van de wegcode, vakbekwaamheid en enkele casestudies worden gepeild aan de hand van meerkeuzevragen, het mondelinge gedeelte gaat gepaard met een schriftelijke voorbereiding. “Om te slagen, moet je op elk onderdeel 80% behalen. Na het theoriegedeelte vindt het praktijkgedeelte plaats, dat bestaat uit 5 lessen van telkens 4 uur, dus 20 uur in totaal. Ook dit examen bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder manoeuvres, vakbekwaamheid en 90 minuten rijden op de openbare weg. Het is niet altijd een makkelijk traject, maar we merken dat de begeleiding en vooral de motivatie van de kandidaten vruchten afwerpen.”

Grote instroom Keolis Jobdays

De grootste instroom van kandidaten komt rechtstreeks via de Keolis Jobdays, die in verschillende Belgische regio’s worden georganiseerd. Zo kreeg Keolis Bronckaers in Genk een grote instroom van kandidaten bij de laatste reeks jobdagen in februari. “Onze jobdag in Genk afgelopen februari was een enorm succes,” vertellen recruiters Farough Shaikh en Nadia de Biasi. “Zo daagden er in februari 39 bezoekers op bij de jobdagen in Genk. Tien kandidaten startten een traject bij de KDA. In april waren hiervan al vijf geslaagd voor het theorie-examen. Een kandidaat had afgehaakt. De overige vier waren bezig aan de zelfstudie en hadden het examen ingepland. Als alles vlot verloopt, zullen ze vanaf de zomerperiode aan de slag kunnen als Lijnchauffeur bij Keolis Bronckaers in Genk of Dony in Borgloon.”

Officieel erkende rijschool

Dat is nog niet alles: de Keolis Drivers Academy heeft sinds mei 2023 een officiële erkenning als rijschool beet. “Daar zijn we ontzettend fier op,” zegt John. “Er is geen enkele ander autocar- of busbedrijf die een eigen rijschool heeft. Het grootste voordeel is dat we kandidaten die na twee keer niet slagen, zélf intern op weg kunnen helpen in hun verdere traject om hun rijbewijs D te behalen. En de KDA blijft natuurlijk de beste manier om nieuwe chauffeurs op te leiden en meer chauffeurs tot bij Keolis te krijgen. We blijven werken en groeien als opleidingscentrum en rijschool. De toekomst ziet er rooskleurig uit!” aldus John.

Keolis Drivers Academy