Werkplaatsen ingericht volgens KIHM-principe

In de werkplaatsen van Keolis wordt volop gewerkt aan een beter onderhoudsbeleid. Vroeger deed de mecanicien een herstelling na een breuk of schade, maar met KIHM wordt de breuk vermeden door preventieve onderhoudsacties. In heel België worden alle werkplaatsen ingericht volgens het KIHM-principe. Daar horen ook opleidingen bij.

De KIHM-aanpak garandeert 100 % preventieve acties met een hogere betrouwbaarheid en beschikbaarheid van voertuigen tot gevolg. De beste praktijken uit de volledige groep worden geharmoniseerd. Bovendien versterkt KIHM het dagelijks teamwork tussen de onderhoudsploegen.

Er zijn vaak ook hardnekkige foute overtuigingen rond onderhoud. Onderhoud is geen last maar een investering gedurende de levensduur van het materiaal. Je kan het vergelijken met het onderhoud van een vliegtuig. Voor elke vlucht wordt alles gecontroleerd met een checklist. Door regelmatiger en preventief de voertuigen te controleren, worden de kosten beter beheerst maar stijgt vooral ook de veiligheid voor passagier, chauffeur en andere weggebruikers.

Opleiding KIHM