Een bus met de naam "Corine"

Origineel artikel werd geschreven door en gepubliceerd op de website van Le TEC.

Annick, Mariette, Patricia, Julia, Claire, ... Het zouden namen van buschauffeurs kunnen zijn geweest. Maar als je af en toe in de regio van Luik komt, heb je deze namen misschien al op de voorkant van bussen gezien. Waar komen de namen vandaan en hoe worden ze gekozen? Didier Dumalin, Operations Manager bij Garage du Perron, legt het uit in dit artikel.

Meteen een kleine les geschiedenis: tot voor enkele jaren was Garage du Perron eigendom van de familie Wathelet, die bekend is in de Luikse regio en in de streek van Verviers. Oorspronkelijk waren alle namen op de voertuigen voornamen van familieleden. Later kwamen er namen bij van mensen die een rol speelden in het bedrijf.

Een unicum in Wallonië

Volgens Didier is dit een unicum in Wallonië. “Ten minste op het niveau van de TEC, maar het gaat verder dan dat.” Deze traditie is gebleven ondanks de overname van de Garage du Perron door Keolis, zelfs met de komst van de nieuwe TEC-kleuren op de bussen. "De namen van de bussen worden ook herschreven wanneer er ongelukken gebeuren of wanneer er koetswerk moet worden gedaan.”

"Als je niet bij Garage du Perron werkt, kan dit best vreemd lijken. Maar als je de geschiedenis kent, weet je dat dit een traditie is. Bovendien verwijzen de chauffeurs in de dienstregelingen vaker naar de naam van de bus dan naar het nummer,” legt hij uit.

Welke namen nog?

Vandaag zijn er in totaal 28 Tec-bussen van Keolis Garage du Perron die een naam hebben. Het gaat over Charlène, Joséphine, Annick, Janine, Julia, Bernadette, Elsa, Anne-Catherine, Adeline, Valérie, Valentine, Mariette, Jessica, Camille, Sandrine, Ariane, Elodie, Mireille, Olivia, Anjali, Marie-Antoinette Stéphanie, Patricia, Annaêl, Corine, Fanny, Emilie, Claire.

Bus Camille