Op vrijdag om 8u45 kwam ik met de trein aan in Brussel. Het ontmoetingspunt is op enkele minuten wandelen van Brussel Centraal station, aan de Nationale Bank. Ik trof al een groepje van passagiers aan, alsook Johan en Pascal, respectievelijk onze gids en chauffeur. Na de check-in stapten we in op de luxe-autocar van Keolis en vertrokken we stipt om 9u ’s ochtends naar onze eerste bestemming: Gent.
Tijdens de heenrit dompelde onze gids Johan ons onder in de geschiedenis van België en de hoofdstad Brussel. Zo sprak hij over het ontstaan van België in 1830 onder Leopold I en de verschillende confrontaties met het Koninkrijk der Nederlanden. Ik merkte meteen dat Johan een wandelende encyclopedie is, een gids met een passie voor het vak en met bijzondere communicatieve skills.
Rond 10u15 kwamen we aan in Gent, verwelkomd door een stralende zon. De stad wordt ook wel “het middeleeuwse Manhattan” genoemd en heeft een rijk architecturaal erfgoed met talrijke middeleeuwse, gotische en barokke monumenten. Onze gegidste wandeling startte bij de bekende Sint-Baafskathedraal, genoemd in het wereldberoemde polyptiek “De aanbidding van het Lam Gods” van Jan van Eyck uit 1432. We gingen verder naar het Belfort en de Sint-Niklaaskerk, de andere twee monumenten van de Gentse torenrij.
Meteen daarna wandelden we naar mijn favoriete plek in Gent: de Graslei, een kade omringd door Vlaamse gildehuizen uit de 17e en 18e eeuw met prachtig versierde gevels. We kuierende door de smalle straatjes van de stad, ontdekten verborgen pareltjes zoals het Groot Vleeshuis en passeerden het bekende Gravensteen, een versterkte waterburcht.
Na enkele prachtige foto’s te hebben genomen, keerden we terug naar onze chauffeur Pascal om te vertrekken naar Brugge, onze tweede en laatste tussenstop. Rond 12u45 kwamen we aan in het “Venetië van het Noorden”.
We hielden halt in het Minnewaterpark, een erg charmante plek. Vlak erna stelde Johan een lunchpauze in te lassen. Hij deed enkele aanbevelingen van goede lunchplekjes, maar ik koos ervoor om een panini te halen en in het park te gaan zitten om te genieten van de rust en de zon.
Om 14u30 hervatten we onze rondleiding in de oude rosse buurt van de stad en bezochten enkele historische monumenten zoals het voormalige Sint-Janshospitaal, dat dateert uit de 11e eeuw. De tour nam ons letterlijk mee terug in de tijd. Het is onbeschrijflijk om tussen de magnifieke gebouwen te wandelen, zoals het Belfort (de Halletoren), het Provinciaal Hof en het Postgebouw, de Stadshallen en het Slagershuis en zo de Markt van Brugge te bereiken. Je voelt je als mens erg klein tegenover de grootsheid van de geschiedenis, de pracht en praal die je omringt. Midden op het plein staat het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee lokale volkshelden.
Om 17u30 werd ons een optionele boottocht aangeboden. Bijna iedereen ging in op het aanbod, maar ik wilde tot rust komen met een lekkere wafel in de hand. Zo had ik ook nog de tijd om enkele souvenirtjes te kopen.
Na de boottocht, leidde Johan ons nog door een kronkelig steegje naar de oudste brouwerij van Brugge. Hij deelde een klein wistje-datje met ons. Wist je dat de stad Brugge een ondergrondse bierpijplijn heeft dat meerdere kilometers lang is?
We keerden terug naar de bus, waar Pascal ons opwachtte. Om 18u30 vertrokken we van Brugge terug naar Brussel. Het was een ongelooflijk boeiende en toffe dag. Het grote voordeel van een busreis: ik kon na de intensieve dag een dutje doen en moest me niets aantrekken van het verkeer.
Om 19u45 eindigde mijn avontuur waar het begonnen was. Ik wil het team van Brussels City Tours, maar vooral ook Pascal en Johan bedanken voor hun begeleiding op deze onvergetelijke dag. Ik heb er enorm van genoten en wil dit bezoek ten zeerste aanbevelen aan iedereen die Gent en Brugge wil verkennen vanuit Brussel.
Lees meer over Keolis.
Wat er zoal gebeurt bij Keolis ontdek je hier.