Jet Doevendans, de 250ste afgestudeerde aan Keolis Drivers Academy

Sinds de oprichting van de Keolis Drivers Academy (KDA) in 2019 door John Thijs en Katleen Saenen, werden er al zo’n 250 kandidaten opgeleid aan het opleidingscentrum. Jet Doevendans (37) uit Kalmthout begon haar opleiding voor rijbewijs D in april en startte in september als schoolbuschauffeur. “Voor mij is dit de ideale job: vlakbij huis, een goede balans tussen werk en privé en toch dichtbij kinderen staan. Ik raad het iedereen aan.”

Jet Doevendans - Gagelmans, de 250ste afgestudeerde chauffeur aan de KDA

  • Jet Doevendans Persconferentie
  • Jet Doevendans Persconferentie
  • Jet Doevendans Persconferentie
  • Jet Doevendans Persconferentie
  • Jet Doevendans Persconferentie
  • Jet Doevendans Persconferentie
  • Jet Doevendans Persconferentie

Het behalen van een rijbewijs D aan de KDA verloopt in verschillende stappen. Eerst leg je als kandidaat het theoretisch gedeelte af in zelfstudie, daarna krijg je vijf keer rijlessen van telkens vier uur, gevolgd door het praktisch examen. “Bij mij gingen beide gedeeltes eigenlijk erg vlot,” vertelt Jet. “De boeken die ik via de post opgestuurd kreeg, waren erg goed. Ik kon ook online opzoekwerk doen en oefenen tot ik alles kende. Nadat ik me klaar voelde, heeft John het examencentrum gebeld en ben ik in Kontich mijn theoretisch examen gaan afleggen.”

 

De eerste keer achter het stuur vond ze erg spannend. “De eerste keer dat ik achter het stuur van de bus zat, vond ik erg spannend. Ik was wel wat zenuwachtig, maar had toch een grote glimlach tot achter mijn oren. Met John had ik een klik en ik vertrouw hem 100%, dat zorgde ervoor dat ik er erg snel mee weg was. De lessen vliegen voorbij. Natuurlijk moet je er wel wat aanleg voor hebben, maar je mag vooral geen angst hebben. Het is echt een plezierige job. In april schreef ik me in voor de KDA en begin augustus had ik mijn rijbewijs D behaald.”

Jet werkt sinds 1 september als schoolbuschauffeur voor de Berkenbeek in Wuustwezel. Jet: “Met de begeleider heb ik een goeie band, het klikt echt. Ook met de kinderen schep je een band, maar met de ene natuurlijk sneller dan de andere. Je hebt als chauffeur de verantwoordelijkheid om de kinderen veilig naar school te brengen en veilig terug naar huis te brengen. Dat is net zo belangrijk als mijn eigen kinderen die veilig van en naar school kunnen.”

De functie van schoolbuschauffeur past perfect bij haar noden. “Voor mij is dit de ideale job. Ik heb tussen de ritten tijd om het huishouden en boodschappen te doen, of met vriendinnen koffie te gaan drinken. Ik ben negen jaar huismoeder geweest, mijn kindjes zijn nu 6 en 8 jaar, dus een deeltijds contract met schoolritjes is voor mij meer dan genoeg. Qua worklife balance is de job van schoolbuschauffeur ideaal.”

De kersverse Keolis-collega heeft haar eerste werkmaand achter de rug, maar kijkt alvast uit naar meer. “Ik voel nu al stilaan dat het mijn bus is, mijn ritje, mijn kindjes, … Dat is leuk. Op deze manier wil ik heel graag verder doen. Nu wil ik enkel nog wat meer ervaring opdoen, maar dat is een kwestie van tijd. Ik apprecieer de job echt, enorm leuk. Ik raad het iedereen aan!” besluit ze.

Interesse of concrete vragen over de opleiding voor rijbewijs D? Schrijf jezelf in voor de Keolis Drivers Academy via volgende link.