CNG-bus Brussels

Rijden op CNG: ecologisch en economisch verantwoord vervoer

Hoewel reizen per bus al één van de meest ecologische vervoersoplossingen is, gaat Keolis verder. Onze vloot wordt geleidelijk uitgebreid met bussen op CNG. Dit alternatief verschilt weinig van de klassieke brandstoffen: het rijdt even vlot, dus blijft jouw ervaring op de bus aangenaam. Wat wel verschilt is dat deze mobiliteitsoplossing op aardgas en bio-methaan beter is voor het milieu. De CNG-motor vermindert niet alleen de uitstoot met 20 %, maar produceert ook tot 4dB minder geluid. Dat leidt dus tot een aangenamere, stillere rit.

 

CNG-bus Brussels

Positief voor lucht- en levenskwaliteit

CNG is een afkorting voor Compressed Natural Gas. Het is een samengeperste variant van aardgas en bestaat uit koolwaterstof en methaan dat voornamelijk als voertuigbrandstof wordt gebruikt. Het aardgas wordt vloeibaar verpompt en op de gewenste druk verdampt.

Er zijn een aantal voordelen verbonden aan rijden op CNG. CNG is minder milieubelastend dan de klassieke fossiele brandstoffen. Het stoot tot 95 % minder stikstofoxyden (NOx), 20 % minder broeikasgassen (CO2) en tot 90 % minder fijnstof uit dan een dieselvoertuig. Een CNG-bus stoot geen roet uit. Het heeft dus een positieve invloed op de luchtkwaliteit en op de gezondheid.

Met een extra aardgastank vergroot het rijbereik van een CNG-bus met gemiddeld 300 à 400 kilometers. Ook het tanken verloopt probleemloos. Op de weg merk je geen verschil tussen het rijden op diesel of gas. Of toch, een voertuig op CNG is tot de helft (-4 dB) stiller dan een dieselvoertuig, wat de rit dus stiller maakt.

Veilig duurzaam vervoer

Een gastank is veilig want ze worden ontworpen, gefabriceerd en gecertificeerd volgens de hoogste industrienormen. Daarnaast beschikken ze over een veiligheidsklep waarlangs het gas in extreme omstandigheden gecontroleerd vrijkomt in de buitenlucht. In het geval van een lek vervliegt aardgas in de atmosfeer omdat het lichter is dan lucht.

Het komt er dus op neer dat deze voertuigen even goed presteren als voertuigen op diesel. Ze stoten minder uit en bieden even veel comfort. Bij Keolis gaan we zo met dit duurzame alternatief richting de toekomst.

In augustus 2020 werden de eerste CNG-bussen geleverd. Ze worden ingezet voor schooldiensten voor de gemeente Kraainem en voor de Europese school van Laken. De stelplaats is Keolis Eurobussing Brussels in Neder-Over-Heembeek. De CNG-bussen maken de Brusselse Regio zo nog groener.

CNG-bus Brussels

Een CNG-voertuig voor jouw project? Neem zeker contact op!