Chauffeurs maken kennis met elektrisch rijden

Elektrische voertuigen zullen een steeds groter deel uitmaken van onze vloot. Zo hebben we al elektrische bussen in Brussel en Gent. Nu rijdt ook onze eerste elektrische bus in Limburg. Dit maakt deel uit van de toekomstvisie van Keolis om onze vloot te vergroenen. Maar rijden met een elektrische bus is niet hetzelfde als rijden met een dieselvoertuig. Daarom krijgen de chauffeurs opleidingen over elektrisch rijden.

Wanneer Keolis investeert in elektrische voertuigen, investeren we ook in de chauffeurs. Zij krijgen de nodige opleidingen om het voertuig te leren kennen en nieuwe gewoonten aan te leren. Elektrische bussen hebben een beperktere autonomie dan dieselbussen. De chauffeur heeft een grote invloed op het rijbereik en daarvoor is kennis van het voertuig uiterst belangrijk.

Xavier Vandendriessche, projectmanager New Mobility, legt uit: “Deze opleiding voorzien wij altijd voor een chauffeur die overstapt van diesel naar elektrisch. Vooral het besparen en het maximaal recupereren van energie is een belangrijk gegeven. Vaak is dit ook hun eerste kennismaking met “one pedal driving”. Het opladen van het voertuig vraagt eveneens de nodige aandacht.”

In de opleiding wordt dus kennisgemaakt met heel wat nieuwe zaken. Soms onder begeleiding van de constructeurs, maar ook individueel op het terrein met het dienstvoertuig. Door op die manier kennis te maken met de nieuwe voertuigen kan de chauffeur met een gerust gemoed vlot de  overstap maken naar elektrisch rijden.

Angelo Bruyninckx, chauffeur bij Keolis Bronckaers, zat voor het eerst aan het stuur van een elektrisch voertuig: "Ik ben er wel van geschrokken. Als je gewoon bent om met een diesel te rijden, is het aanpassen. Als je het gaspedaal hier loslaat, begint de bus meteen te remmen. Het is wel fijn dat er tijd wordt gemaakt om op de weg te oefenen en te voelen hoe anders het is. Het is nodig om een andere manier van rijden gewoon te worden."

Elektrische bus opleiding